différence_offre_et_option_dachat

Wat zijn de verschillen tussen de offerte en de koopoptie ?

Je hebt net het huis of appartement van je dromen bezichtigd en je bent bang dat het door je vingers glipt als andere potentiële kopers eerder dan jij een bod uitbrengen? Waarom doe je niet direct een bod op de woning? Of is het misschien beter om een koopoptie te nemen? Goede vraag! Om je te helpen de beste keuzes te maken, legt Hermanns Real Estate de belangrijkste verschillen uit tussen een bod en een koopoptie.

Het koopaanbod : een verbintenis van de koper

Definitie van een koopaanbod

Een koopbod is een eenzijdige verbintenis van een koper (de bieder) aan de verkoper om een eigendom te kopen tegen een bepaalde prijs. De koper stelt een prijs voor aan de verkoper, ongeacht of deze lager dan, gelijk aan of hoger dan de oorspronkelijke vraagprijs is.

Vanaf dat moment kan de eigenaar van het onroerend goed het aanbod accepteren of afwijzen. Als hij het aanvaardt, is de koop gesloten. Het aanbod tot aankoop is een bindend contract. Als het bod niet wordt geaccepteerd, kan de verkoper een tegenbod doen, waarop de koper kan reageren als hij het huis echt wil kopen.

Ben je verliefd geworden op een huis of appartement en wil je je geluk beproeven door een bod uit te brengen? We raden je aan om je aanbod tot aankoop systematisch in de tijd te beperken, anders loop je het risico dat je je vastlegt op de aankoop van de woning totdat de verkoper een beslissing heeft genomen. Streef naar een periode van tussen de 24 en 72 uur waarbinnen de eigenaar contact met je moet opnemen, ongeacht of zijn antwoord positief of negatief is.

Een bindende toezegging

Na aanvaarding en ondertekening is de koopaanbieding een officieel en bindend document dat beide partijen verplicht om de woning te kopen of te verkopen onder de voorwaarden die in de koopaanbieding zijn uiteengezet. 

Als koper kun je, als je er niet zeker van bent dat je leencapaciteit je in staat stelt om de woning te kopen, een opschortende clausule toevoegen aan je aanbod tot aankoop, waardoor je je verbintenis indien nodig kunt annuleren, mits je voldoende bewijs kunt overleggen dat de bank(en) je de voorgestelde lening heeft/hebben geweigerd.

Als verkoper moet je ervoor zorgen dat je alle andere aanbiedingen in overweging hebt genomen, want je kunt niet op je beslissing terugkomen alleen omdat er een aantrekkelijker aanbod is gedaan.

Hoe stel je een koopaanbod op ?

Er is geen standaardformulier voor een koopbod. Kopers kunnen het zelf opstellen, schriftelijk of per e-mail. Om geldig te zijn, moet het echter een aantal essentiële gegevens bevatten:

  • De volledige contactgegevens van de koper
  • het adres van het onroerend goed
  • De geboden prijs;
  • De geldigheidsduur van het bod;
  • Eventuele voorbehouden of opmerkingen, zoals een opschortende voorwaarde met betrekking tot het verlenen van krediet of de niet-vervuiling van het land, bijvoorbeeld;
  • De datum en handtekening.

Neem contact op met je notaris of vraag je makelaar om advies om er zeker van te zijn dat je aanbod tot aankoop in orde is en dat je geen details vergeet.

De koopoptie : een verbintenis van de verkoper

Definitie van de calloptie

Een calloptie is een contract waarin de verkoper (de beloftegever) zich ertoe verbindt om zijn eigendom tegen een bepaalde prijs aan een koper te verkopen, op voorwaarde dat de koper de calloptie uitoefent door de verkoper in kennis te stellen van zijn beslissing om het eigendom te kopen.

In tegenstelling tot een koopaanbod, waarbij de verkoper moet beslissen of hij de aangeboden prijs al dan niet aanvaardt, keert een koopoptie het besluitvormingsproces om. Wanneer de verkoper van het onroerend goed de koper een koopoptie verleent, is het de koper die beslist of de transactie doorgaat of niet.

De ideale oplossing als je niet zeker bent

Omdat het niet de verkoper maar de kandidaat-koper de overhand geeft, kan de koper met de koopoptie profiteren van een bedenktijd voordat hij een verbintenis aangaat. De koopoptie kan ook worden gebruikt als u twijfelt tussen verschillende eigendommen. U kunt bijvoorbeeld twee eigendommen tegelijk reserveren voordat u beslist welke de beste kans is. De koopoptie geeft de koper ook de mogelijkheid om :

  • Meer te weten te komen over de flat of het huis in kwestie;
  • De rust in de buurt beoordelen door met de buren te praten;
  • Hun bank raadplegen om te zien of een hypotheek kan worden toegekend;
  • Andere woningen bezoeken om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt;
  • De vraagprijs vergelijken met andere vergelijkbare woningen op de markt.

Een risico voor de verkoper

Tijdens de geldigheidsperiode van de koopoptie, die meestal tussen een paar dagen en twee weken ligt, kan de verkoper zijn eigendom niet verkopen aan een potentiële koper die een aantrekkelijker bod heeft gedaan.

Om zichzelf te beschermen tegen een te groot risico, kunnen verkopers daarom soms besluiten om een koopoptie te accepteren, op voorwaarde dat ze in ruil daarvoor een financiële vergoeding ontvangen. Deze compensatie wordt ontvangen wanneer de optie wordt ondertekend en wordt afgetrokken van de verkoopprijs van het onroerend goed als de verkoop wordt voltooid. Anders krijgt de koper die ervoor kiest om de optie niet uit te oefenen zijn aanbetaling niet terug.

Om de effecten ervan te garanderen, moet de koopoptie schriftelijk worden geformaliseerd, waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen de partijen worden vastgelegd, zoals de geldigheidsduur van de optie, de verkoopprijs van het onroerend goed en de betalingsvoorwaarden. Zodra de optie is uitgeoefend, wordt de verkoop van het onroerend goed gesloten in strikte overeenstemming met de vooraf vastgestelde voorwaarden, dus stel de koopoptie altijd zorgvuldig op.

Aanbod of koopoptie … En dan ? 

Zodra het aanbod tot aankoop is geaccepteerd of de koopoptie is uitgeoefend, wordt het een compromis de vente, dat moet worden opgesteld door een notaris om de transactie te formaliseren.

De koper betaalt vervolgens een aanbetaling, meestal 10% van de verkoopprijs van het huis of appartement. Dit bedrag wordt op de bankrekening van de notaris bewaard totdat de koopakte is ondertekend en de sleutels aan de nieuwe eigenaar zijn overhandigd.

Of u nu op zoek bent naar uw toekomstige woning of van plan bent uw bestaande woning te verkopen, we hopen dat deze paar regels u zullen helpen om de verschillen tussen de aanbieding en de koopoptie beter te begrijpen, evenals de voor- en nadelen die ze met zich meebrengen. 

Ons team blijft tot uw beschikking om u te helpen met al uw vastgoedbehoeften!